Bio/Vegan

Italvin laat u kennismaken met een selectie van biologische en natuurlijke wijnen uit Italië, evenals met Italiaanse veganistische wijnen. Ons team staat tot uw beschikking om u te helpen bij het vinden van een fles die aansluit bij uw voorkeuren of perfect past bij uw culinaire wensen.

Verschillen tussen een Italiaanse biologische wijn en een Italiaanse veganistische wijn?

Het spreken over een veganistische wijn kan in eerste instantie vreemd lijken. Zoals iedereen weet, wordt deze drank geproduceerd met druiven. Dus waar kunnen de dierlijke stoffen, die verboden zijn in het veganistische dieet, zich bevinden?

Wijnmakers gebruiken eigenlijk een "klaringsmiddel" tijdens het klarensproces om de deeltjes en resten van gist te verwijderen die in de wijn zweven. Nu kan dit middel gemaakt worden van eiwit van ei of vislijm. Bij een veganistische wijn is het gebruik van deze dierlijke middelen uiteraard niet toegestaan. In plaats daarvan worden plantaardige klaringmiddelen gebruikt, of soms wordt er helemaal geen klaringmiddel gebruikt. Een biologisch gecertificeerde wijn staat het gebruik van dierlijke klaringmiddelen wel toe.

Een biologische wijn is dus niet per se veganistisch. De voorschriften verbieden echter het gebruik van bepaalde producten zoals gelatine of albumine op basis van dierlijk bloed. En ze beperken de hoeveelheid sulfieten.

De belangrijke appellaties van Italiaanse biologische en veganistische wijnen

Verscheidene bekende Italiaanse wijnen hebben een biologische en/of veganistische versie. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de beroemde Italiaanse mousserende wijn, Prosecco DOC, waarvan sommige flessen als biologisch en veganistisch zijn geclassificeerd. In de categorie van Italiaanse sprankelende wijnen vinden we ook de Lambrusco. De Concerto Lambrusco Rosso Secco is gemaakt van het oude druivenras uit Emilia-Romagna, de Lambrusco Salamino. Deze wordt biologisch geteeld in de wijngaarden van Tenuta La Rampata, die profiteren van het zonnige klimaat van de regio en een klei-rijke en vruchtbare bodem.

De Brunello di Montalcino DOCG, een bekende Toscaanse rode wijn, is ook verkrijgbaar in een biologische versie. Col d'Orcia, waar deze Italiaanse rode wijn wordt geproduceerd, is trouwens het grootste biologische wijndomein in de regio. Het ligt in de provincie Siena. De wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 300 meter en profiteren van een ideaal klimaat voor de rijping van de druiven, met milde temperaturen in de winter, regen in de lente en hitte in de zomer. Zoals vereist door zijn benaming, wordt de Brunello di Montalcino geproduceerd met het oude Toscaanse druivenras, de Sangiovese.

De Chianti Classico DOCG heeft ook een biologische versie. Deze Italiaanse rode wijn wordt geproduceerd in biologische wijngaarden, gelegen in de buurt van de stad Greve in de Chianti-regio. De fles Chianti Classico 2019 bio bevat 95% Sangiovese, het inheemse druivenras van Toscane. Het wordt geproduceerd door Castello di Verrazano, een versterkte eigendom die meer dan 1000 jaar oud is.

Meer informatie over onze Italiaanse biologische en/of veganistische wijnen?

Wilt u informatie of advies over de keuze van uw Italiaanse biologische wijn? Meer weten over Italiaanse veganistische wijn? U kunt contact met ons opnemen via telefoon of ons online formulier. Kom ook langs in onze wijnwinkel in Mons.

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Google kan uw persoonlijke gegevens en cookies gebruiken om haar advertenties te personaliseren.

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Subtotaal van uw winkelwagen (1 item) :
Mijn winkelwagen Doorgaan met winkelen