Montalcino
Ah, Toscane... Haar typische dorpen, haar Renaissance-monumenten, culturele plekken, kunst, gastronomie... En de eindeloze wijngaarden, verspreid over vijf wijngebieden, waaronder Montalcino... Haar druivensoorten en benamingen, culinaire specialiteiten, topwijnen... Kent u de wijnen van Montalcino niet? Laat ons u dan meenemen om ze te ontdekken...
6 producten
-
Brunello di Montalcino BIO 2019 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
41,97 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
- Vleeswaren
-
Brunello di Montalcino 2019 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
40,76 €Prijzen
- Gambero Rosso - Due bicchieri
- James Suckling - 91 points
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
-
Rosso di Montalcino BIO 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
18,13 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Pasta
-
Rosso di Montalcino 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
15,10 €Prijzen
- Gambero Rosso - Un bicchiere
Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Wit vlees
- Vleeswaren
-
Brunello Pian delle Vigne 2019 - rode wijn (Toscane)
47,55 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
-
Brunello di Montalcino Riserva Colombaiolo - Italiaanse rode wijn (Toscane)
90,69 €Prijzen
- Gambero Rosso - Due bicchieri - Rouge
- James Suckling - 92 points
- Wine Spectator - 93 points
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
Beschrijving van Montalcino
Montalcino is een stad met 6000 inwoners gelegen in Val d'Orcia, in het zuiden van het prachtige Toscane. Het is een oud dorp dat teruggaat tot de Etrusken, waarvan de sporen zijn ontdekt op verschillende archeologische sites. Te midden van de heuvels van de provincie Siena zijn er veel forten en pittoreske dorpen met middeleeuwse architectuur te vinden. Het is een zeer toeristisch gebied, en er zijn veel restaurants die traditionele gerechten aanbieden, zoals Finocchiona (salami met venkel), Ravioli al Tartufo Nero (pasta met zwarte truffels, een typische cultuur van de regio), en Ricciarelli (amandelkoekjes).
Maar Montalcino is ook de naam van een groot Toscaans wijngaardgebied, dat al duizenden jaren bestaat. De meest voorkomende druivensoort is de Sangiovese. De wijngaarden profiteren van een ideaal mediterraan klimaat en beslaan een oppervlakte van 3500 hectare, met een rijke klei-kalkrijke bodem. Brunello produceert diepe rode wijnen met houtachtige nuances en tonen van zwarte kersen.
De wijnen van Montalcino
Het eerste oogstjaar van Brunello di Montalcino werd in 1888 gecreëerd door de familie Santi, die nog steeds de grootste producent van het gebied is (Biondi-Santi Estate). Deze grote wijn heeft sinds 1980 de DOCG-status, wat betekent dat deze minimaal 5 jaar moet rijpen, waarvan 2 jaar in eikenhouten vaten en 6 maanden in de fles. Zoals u begrijpt, zijn de wijnen van Montalcino, geproduceerd van de Brunello-druif, uitzonderlijke en zeer langlevende wijnen (sommige flessen zijn eeuwenlang bewaard in kelders). Brunello heeft ook andere grote wijnen voortgebracht onder de DOC-aanduiding, zoals Rosso di Montalcino.
Andere druivensoorten zijn natuurlijk ook aanwezig in het wijnlandschap van Montalcino. Het gebied produceert ook mousserende en late oogst wijnen.