Wijnen

Hoewel een verblijf in Italië zeer aangenaam is, is het niet nodig om daarheen te reizen om van Italiaanse wijnen te genieten... Rood, wit, rosé, mousserend en zelfs grappa's wachten op u hier en in onze wijnwinkel!

Wijn: geheimen en oorsprong van een mythische drank

Hoewel wijn oorspronkelijk werd gebruikt voor medicinale doeleinden duizenden jaren geleden en later als een religieus "accessoire", is wijn altijd ook een culinair, economisch en sociaal ingrediënt geweest. Hoe heeft de mensheid wijnbouw gebruikt? Wanneer ontstond de wijnbouw in Italië? Italvin geeft je de antwoorden: duik in een glas geschiedenis, ontdekkingen en verrassende anekdotes...

Geschiedenis van wijn

Volgens de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding werd er in 2021 wereldwijd 236 miljoen hectoliter wijn geconsumeerd. Maar de consumptie is niet altijd zo groot geweest, vooral als we teruggaan naar de oorsprong van de wijnstok...

Hoewel het woord "wijn" afkomstig is van het Griekse "oinos" (dat zelf is afgeleid van Dionysos, de god van de wijnstok en wijn), verscheen het veel eerder dan de oudheid. Dankzij recente archeologische opgravingen in Eurazië hebben wetenschappers aangetoond dat de oorsprong van de wijnbouw teruggaat tot het neolithicum, zo'n 8000 jaar voor Christus. Sporen van de Vitis Vinifera, een wilde wijnstok met natuurlijke gisting die tegenwoordig veel voorkomt in moderne druivenrassen (zoals Syrah of Chardonnay), werden gevonden in Georgische potten die werden gebruikt voor het maken en bewaren van wijn.

In de loop der tijd zijn de materialen weliswaar geëvolueerd, maar de productiemethoden zijn vrijwel onveranderd gebleven. In feite waren de oude Egyptenaren al bezig met het oogsten, persen en wijnmaken rond 3000 voor Christus. Tegenwoordig worden sommige oude technieken nog steeds toegepast (zoals handmatige oogst), terwijl moderne methoden de werkomstandigheden van wijnmakers hebben verbeterd.

Wijn in Italië

In 2021 is Italië de grootste wijnproducent ter wereld met een aandeel van 19% (oftewel 50,2 miljoen hectoliter) van het wereldwijde volume. Het gunstige klimaat en de bodemgesteldheid maken al duizenden jaren een ideale en kwalitatieve wijnproductie mogelijk.

Hoewel wilde wijnstokken al ongeveer 4000 jaar voor Christus voorkwamen in wat de Grieken "Oenotria" noemden (letterlijk "land van wijn"), begon de daadwerkelijke wijnbouw pas 1000 jaar voor Christus. Na de Etrusken zetten de Romeinen de productie en handel voort: ze gebruikten betonnen tanks (gemaakt van tegels en bakstenen), persen en amforen genaamd "dolia" voor ondergrondse fermentatie. De rijping werd versneld door het toevoegen van stoffen zoals hooi (fenegriek) aan de wijn.

Vanaf de 19e eeuw werden de wijnbouw en vinificatietechnieken gemoderniseerd. Italiaanse wijnen kregen steeds meer erkenning, mede dankzij de introductie van de kurk, die de conservering en het transport vergemakkelijkte. Inheemse druivenrassen zoals Sangiovese en Nebbiolo werden geleidelijk aangevuld met geïmporteerde druivenrassen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon.

De wijnen uit Piemonte en Toscane genieten wereldwijde bekendheid en Italië was zelfs de belangrijkste leverancier van wijn tijdens de twee wereldoorlogen. Sinds 1966 wordt de kwaliteit gewaarborgd door de appellaties DOC en DOCG (Denominazione di Origine Controllata - Garantita). Tegenwoordig wordt in heel Italië wijn geproduceerd, van de Abruzzen tot Emilia-Romagna, en van de Marches tot Sicilië.

De wijngaarden strekken zich uit over adembenemende landschappen.

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Google kan uw persoonlijke gegevens en cookies gebruiken om haar advertenties te personaliseren.

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Subtotaal van uw winkelwagen (1 item) :
Mijn winkelwagen Doorgaan met winkelen