Grappa's

Bent u op zoek naar een puur Italiaanse digestief? U bent hier aan het juiste adres! Onze grappas wachten op u in onze wijnwinkel of gewoon hier, slechts een muisklik verwijderd!

De grappa: bijna een nationaal symbool!

Wanneer we spreken over Italiaanse wijnen en sterke dranken, is het moeilijk om het legendarische en onmisbare drankje grappa niet te noemen! Maar waar komt het vandaan? Welke productiemethode wordt gebruikt om deze brandewijn te maken? Betreed de wereld van de distillatie: van de oorsprong tot de productie, inclusief de regelgeving. Italvin vertelt je alles over de Italiaanse grappa, het meest "made in Italy" digestief dat er is!

Geschiedenis van de grappa

Maar wat is grappa eigenlijk? Het is een distillaat gemaakt van druivenpulp. De naam is exclusief voorbehouden aan brandewijnen die volledig in Italië worden geproduceerd.

De eerste tekenen van een dergelijk distillaat dateren uit het oude Egypte, waar druivenpulp voornamelijk voor medisch en cosmetisch gebruik werd gebruikt. Het eerste geschreven bewijs van een drank genaamd "grape" dateert uit 1451. In de middeleeuwen moesten de lagere klassen zich tevredenstellen met de "resten" van de wijnproductie, die was voorbehouden aan de rijken. In de 18e eeuw ontdekte de arts Alderotti hoe alcohol kon worden verkregen door distillatie in een alambiek. In 1771 werd Nardini de eerste distilleerderij die gespecialiseerd was in de productie van brandewijn, die pas aan het einde van de 19e eeuw de naam grappa kreeg. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vergeleken soldaten Italiaanse grappa met "moed en warmte in een fles".

Kenmerken van grappa

Hoewel de productiemethode in de oudheid zeer primitief was, is grappa tegenwoordig het resultaat van een rigoureus proces. De druivenpulp wordt direct verkregen uit zorgvuldig geselecteerde druiven. De overgebleven schillen, pulp en zaden worden gefermenteerd en vervolgens gedistilleerd in alambieken. Na het verwijderen van de dampen (hoofd en staart) wordt het alcoholgehalte verlaagd tot minimaal 37,5% vol. De brandewijn kan worden gearomatiseerd met kruiden of fruit. Het productieproces eindigt met filtratie. Soms vindt er ook rijping plaats: in dat geval zijn er 4 soorten grappa: giovane (jong, direct na de distillatie gebotteld), invecchiate (gerijpt, maximaal 12 maanden bewaard in houten vaten), riserva (langer dan 18 maanden gerijpt) en barricata (gerijpt in barriques).

Of het nu gaat om een enkele druivensoort of een blend, om de naam grappa en de IGT-classificatie te krijgen, moet de brandewijn afkomstig zijn van druivensoorten die in het aangewezen geografische gebied worden verbouwd. Er zijn momenteel 140 producenten, voornamelijk in Noord-Italië (Veneto, Friuli, Piemonte, Toscane, Trentino en Lombardije), en enkele op Sicilië. De naam van de druivensoort kan op de fles worden vermeld als deze voor minimaal 85% aanwezig is. Enkele van de meest gebruikte druivensoorten voor de productie van Italiaanse grappa zijn onder andere, Malvasia, Moscato en Pinot.

Wist je dat?

2000: het aantal flessen in het Poli Museo della Grappa in Veneto.
De lokale markt voor Italiaanse grappa vertegenwoordigt 70% van het wereldwijde verbruik.
In 2020 werd de Nonino-distilleerderij (Friuli) uitgeroepen tot beste distilleerderij ter wereld.
90% van de verkochte grappas zijn giovani (jong).

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Google kan uw persoonlijke gegevens en cookies gebruiken om haar advertenties te personaliseren.

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Subtotaal van uw winkelwagen (1 item) :
Mijn winkelwagen Doorgaan met winkelen