Valle d'Aosta
Helaas hebben we op dit moment nog geen wijnen uit de Aostavallei om met u te delen... We zijn op zoek naar pareltjes uit de regio! We hopen u binnenkort iets aan te kunnen bieden. In de tussentijd nodigen we u uit om onze wijnen uit andere regio's van Italië op onze website te ontdekken of rechtstreeks in onze wijnkelder !
De Aostavallei: de meest Franse van de Italiaanse regio's!
Deze regio in het noordwesten van Italië heeft een sterke Franse invloed... Ze heeft zelfs twee officiële talen: Italiaans en Frans! Maar vergis u niet: de Aostavallei, ook wel "Val d'Aosta" genoemd, heeft een typisch Italiaanse keuken, wijnen en landschappen! Ga met Italvin op ontdekkingstocht naar de geschiedenis, druivensoorten, benamingen en specialiteiten van de Aostavallei!
Kenmerken van de Aostavallei
Met 123.102 inwoners verspreid over 3263 km² en 74 gemeenten is de Aostavallei de dunstbevolkte regio van Italië, met een speciale status, aangezien het de enige regio is die slechts één provincie heeft. De hoofdstad Aosta werd gesticht door de Romeinse keizer Augustus. Als u de kans krijgt om er naartoe te gaan, zult u worden betoverd door het adembenemende landschap, bestaande uit bergen zoals de Mont Blanc en bossen die worden weerspiegeld in 400 meren... Het is dus van nature erg toeristisch, vooral in de winter, maar staat ook bekend om zijn thermale bronnen die dateren uit de oudheid.
Als voormalige Romeinse kolonie werd de Aostavallei achtereenvolgens ingenomen door de Franken, de Karolingen, de Bourgondiërs en de Savoyards. Al deze beschavingen hebben de regio sterk "verfranst" en het was zelfs enige tijd administratief Frans. De regio sloot zich aan bij het Koninkrijk Italië tijdens het Risorgimento van 1860. Het Val d'Aosta is zeer katholiek en een zeer "gewilde" bedevaartsplek.
Specialiteiten van de Aostavallei
De kleine regio is een grote producent van kastanjes, walnoten en bosbessen. De keuken is eenvoudig en "robust", aangepast aan het continentaal-bergklimaat. Hier kunt u dus genieten van Faveau (soep), Motsetta (gezouten vlees van gems), of de Fettucine di Castagne (lokale pasta). De Aostakoekjes zijn kleine zeer gewaardeerde koekjes bij de koffie. En om op te warmen is er de Genepì (kruidenlikeur uit de Alpen).
Maar de Italiaanse tradities zijn ook diep geworteld en de Aostavallei produceert ook uitzonderlijke wijnen! De steile hellingen, rotsachtige bodems en klimaatomstandigheden maken de wijnbouw niet eenvoudig, en toch dateren de Valdostaanse wijnstokken uit de Bronstijd, en zijn er zelfs persen gevonden die dateren uit de Romeinse tijd! De witte druiven worden op grote hoogte geteeld en de rode in de valleien. Er zijn 4 verschillende "nationaliteiten" onder de druivensoorten te vinden: een Duitse (Müller-Thurgau), Franse (Pinot Noir-Gris-Blanc, Gamay, Merlot, Chardonnay...), Piëmontese (Moscato Bianco, Dolcetto, Syrah, Nebbiolo...), en lokale variëteiten (Petit Rouge, Blanc de Faldigne, Prié Blanc, Petite Arvine...). De wijnen van de Aostavallei (waarvan 75% rood is) hebben sinds 1971 slechts één benaming, de Valle d'Aosta DOC.