Friuli

Het is niet nodig om naar Italië te reizen om van zijn grote wijnen te genieten! Een bezoek aan onze wijnkelder stelt u in staat om onze Friuli-wijnen te ontdekken! Deze regio heeft een speciale plek in ons hart omdat het de oorsprong van onze roots is.

Het Friuli: land van tradities

Hier zijn we in het noordoosten van Italië, in een regio die synoniem staat voor natuur en cultuur, maar ook voor geschiedenis: Friuli. Italvin neemt u mee tussen de Alpen en de Adriatische Zee, waar veeteelt, toerisme en wijn de boventoon voeren! Dit Italiaanse gebied, doordrenkt van kastelen en een complex historisch verleden, is een culturele en gastronomische schat...

Geschiedenis van Friuli

Friuli is een subregio van de autonome regio Friuli-Venezia Giulia. Het heeft Udine als hoofdstad en telt 1,2 miljoen inwoners. Omringd door de Adriatische Zee in het zuiden en de Alpen in het noorden, heeft het verschillende soorten bodems en klimaten: aan de kust met leemachtige grond is het klimaat mediterraan met milde winters en droge zomers, terwijl verder naar het noorden het klimaat halfcontinentaal en halfbergachtig is, met milde zomers en strenge winters. Het toerisme is er sterk ontwikkeld, met reizigers die worden aangetrokken door het historisch erfgoed: er zijn ongeveer 120 kastelen en vele middeleeuwse dorpen waar het mozaïekambacht wordt voortgezet, waarvan de eerste sporen dateren uit de oudheid.

Het Friuli is een land van veeteelt en landbouw en was tot het begin van de 20e eeuw een arme regio. Het gebied werd eerst gekoloniseerd door de Romeinen in de 2e eeuw voor Christus en werd vervolgens in de 2e eeuw na Christus binnengevallen door de barbaren (de Hunnen). Tijdens de middeleeuwen volgden de Byzantijnen, de Lombarden en de Franken elkaar op, maar vanaf de 10e eeuw domineerde de kerk de regio, die achtereenvolgens Venetiaans en Duits was. Friuli zou pas na de nederlaag van het Derde Rijk in 1945 weer Italiaans worden.

Friuli Specialiteiten

Vanwege zijn "arme" verleden is de Friulaanse keuken eenvoudig en traditioneel. Het typische lokale gerecht is polenta, vaak geserveerd met vlees en groenten. De rauwe ham van San Daniele del Friuli (neef van Prosciutto) is zeer gewaardeerd, evenals de Gubana, een traditionele brioche die wordt geserveerd tijdens de kerstvakantie. Aan het einde van de maaltijd genieten de Friulanen graag van een kleine digestief: grappa.

En wie grappa zegt, zegt druivenpulp, dus WIJN...! Friuli is een gebied waar olijven worden verbouwd, maar ook druiven. De regio staat bekend om zijn hoogwaardige witte wijnen. Het heeft 20 appellaties (4 DOCG, 13 DOC en 3 IGT). Er zijn geïmporteerde druivensoorten zoals Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Grigio en Pinot Bianco, gemengd met inheemse druivensoorten zoals Malvasia, Friulano en Ribolla Gialla.

Frioul

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Google kan uw persoonlijke gegevens en cookies gebruiken om haar advertenties te personaliseren.

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Subtotaal van uw winkelwagen (1 item) :
Mijn winkelwagen Doorgaan met winkelen