Basilicata
We hebben helaas op dit moment nog geen wijn uit de regio Basilicata om te ontdekken... We zijn op zoek naar pareltjes uit de regio! We hopen u binnenkort iets aan te kunnen bieden. In de tussentijd nodigen we u uit om onze wijnen uit andere regio's van Italië te ontdekken op onze website of rechtstreeks in onze wijnwinkel!
-
Fatos Aglianico del Vulture 2021 - Italiaanse rode wijn (Basilicata)
10,51 €Prijzen
- Concours Mondial Bruxelles - International Competition
- Decanter 2023 - Bronze
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
- Pasta
- Lamsvlees
-
Mater 2023 - Italiaanse witte wijn (Basilicata)
10,51 €Prijzen
- Decanter 2023 - Argent
Wijn/spijs combinaties
- Schaal- en schelpdieren
- Risotto's
- Vegetarische gerechten
- Vleeswaren
-
Carato Venusio Aglianico del Vulture Superiore 2017 - Italiaanse rode wijn (Basilicata)
29,98 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
- Eend
De Basilicata: Van schaduw naar licht.
Ver weg van het toeristische tumult dat zijn buren Calabrië, Apulië en Campanië kennen, is Basilicata een discrete en dunbevolkte Italiaanse regio die toch alles heeft om te bekoren: een uitzonderlijk antiek erfgoed en adembenemende landschappen beschermd tegen toeristen, evenals een interessant gastronomisch en oenologisch terroir. Italvin neemt je mee naar een van de kleinste wijngebieden van Italië, het land van schapen en paprika's.
Kenmerken van Basilicata
Basilicata is een regio met 574.000 inwoners (Lucaniërs) in het zuiden van Italië. Het bestaat uit twee provincies, Potenza en Matera, en is een bergachtig gebied, omringd door de Ionische Zee en de Tyrrheense Zee. Het dankt zijn naam aan het Griekse "basilikos", wat "koninklijk" betekent. Kalkstenen grond verscheurd tussen een droog mediterraan klimaat en een koeler bergklimaat, vertoont Basilicata vele buitengewone landschappen, waaronder het natuurpark Pollino.
De regio heeft sporen van een rijke historie, met name in Matera, een stad met prehistorische en troglodietische huizen, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Basilicata maakte deel uit van Griekenland voordat het door de Romeinen werd ingenomen, die het Lucanië noemden, een naam die het behield tot 1947. Het was daarna achtereenvolgens in handen van de Byzantijnen, de Normandiërs, de Aragonezen en het Huis van Anjou. Het was ook een voormalig ballingsoord voor politieke tegenstanders en mafiosi.
Basilicata en zijn specialiteiten
Op het gebied van gastronomie is de Lucanische keuken zeer traditioneel en eenvoudig. Sommige culinaire gewoonten uit een arm verleden zijn bewaard gebleven, zoals broodkruimels op pasta in plaats van kaas. Het symbool van de regio is Peperone Crusco, een lokale paprika. Basilicata is ook een gebied van schapen- en geitenfokkerij: er zijn dus veel verschillende kazen te vinden op de markten. Lokale gerechten zijn onder andere Lagana Chiapputa (pasta met walnoten en rozijnen), Rafanata (een omelet met mierikswortel en aardappelen) en Calzoncelli (beignets met kastanjecrème).
Om dit alles te begeleiden, zijn de Lucanische mineraalwaters zeer bekend omdat ze afkomstig zijn van de uitgedoofde vulkaan Vulture, gelegen in het noorden van de regio. Maar het spreekt voor zich dat een goede wijn uit Basilicata zeer gewaardeerd wordt! De wijngaarden, die zich tussen de 200 en 700 meter boven zeeniveau bevinden, zijn al sinds de oudheid aanwezig in dit wijngebied. De druivensoorten Primitivo, Montepulciano en Sangiovese leven naast de "koning" Aglianico, die tanninerijke en robuuste wijnen produceert. De afwisselende kalkstenen en vulkanische gronden en de verschillende klimaten zorgen voor een uitzonderlijke kwaliteit van wijnen. Basilicata heeft 6 appellaties, waaronder Aglianico del Vulture Superiore DOCG, Terre dell'Alta d'Agri DOC en Basilicata IGP.