Calabria
Hoewel het verleidelijk is om het vliegtuig naar Calabrië te nemen, is het eenvoudiger en minder duur om onze Calabrische wijnen te komen ontdekken!
-
Vurgadà Rosso BIO 2022 - biologische rode wijn (Calabrië)
19,99 €Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Wild
-
Cirò Rosso Superiore BIO 2022 - Italiaanse rode wijn (Calabrië)
12,98 €Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Pasta
- Lamsvlees
-
Cirò Bianco BIO 2022 - Italiaanse witte wijn (Calabrië)
12,98 €Wijn/spijs combinaties
- Pasta
- Schaal- en schelpdieren
- Vis
-
Federico Scala Cirò Riserva BIO 2018 - Italiaanse rode wijn (Calabrië)
28,86 €Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Wild
-
Livari 2023 - Italiaanse witte wijn (Calabrië)
10,19 €Wijn/spijs combinaties
- Pasta
- Schaal- en schelpdieren
- Vis
-
Nivura 2023 - Italiaanse rode wijn (Calabrië)
10,19 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Pizza's
- Pasta
- Barbecue
Calabrië : een wilde schat
Wat dacht je van een buitengewone reis naar Zuid-Italië, en meer specifiek naar "de teen van de laars"? Richting Calabrië, een juweel van natuur, een wilde land dat baadt in tradities en een uitzonderlijk antiek erfgoed! Het profiteert van een uniek terroir bestaande uit olijven, vijgen en vooral druiven: het was immers deze regio die door de Grieken Oenotria (land van wijn) werd genoemd bij hun aankomst in Italië, en Italvin brengt je erheen...
Geschiedenis van Calabrië
Hoewel het de armste regio van het land is, is Calabrië cultureel gezien een van de rijkste. De 4 provincies (Catanzaro, Cosenza, Crotone en Vibo Valentia) genieten van een mediterraan klimaat en bestaan voornamelijk uit bergen en beboste massieven, en 3 natuurparken. Calabrië heeft een architecturaal en cultureel erfgoed dat teruggaat tot de oudheid: de Grieken vestigden zich er al in de 7e eeuw voor Christus, en de beroemde Pythagoras maakte het zijn adoptieregio. Na de Romeinse periode verspreidde het christendom zich vanaf de 4e eeuw voor Christus. Dit werd gevolgd door talloze barbaarse invasies en vervolgens de aansluiting bij het Koninkrijk Italië in 1861. Het bewijs van dit bewogen verleden is overal zichtbaar, maar vooral in Rossano, DE historische stad van Calabrië, ook beroemd om zijn productie van zoethout.
Specialiteiten van Calabrië
Naast olijfolie, vijgen en citrusvruchten barst de regio van de gastronomische hoogstandjes. De Calabrese-keuken is eenvoudig maar heerlijk: hoe kun je weerstaan aan Stroncatura (lokale spaghetti), gehaktballen (ook wel "het gerecht van de armen" genoemd in de Middeleeuwen) of 'Nduja (een pittige worst die wordt uitgesproken als "endouilla")? Desserts zijn er ook in overvloed in Calabrië: je kunt genieten van fichi imbottiti (gevulde vijgen met amandelen en bedekt met chocolade) en gelato di bergamotto (ijs met bergamot, een andere belangrijke cultuur in de regio).
Maar je kunt niet eten zonder te drinken, toch? Daarvoor zijn de Calabrese-wijnen wereldwijd bekend. Dankzij een ideaal klimaat en een complexe bodem is de wijnbouw al sinds mensenheugenis bloeiend. Een lokale zegswijze zegt "beter een vervloekte wijn dan gezegend water"... Dat zegt wel iets over het belang van wijn in het Calabrese terroir! De belangrijkste druivensoorten zijn Gaglioppo en Greco, samen met Malvasia Bianca, Aglianico en Mantanico. De belangrijkste wijnen van Calabrië zijn Ciró, Greco di Bianco. Ze worden beschermd door 9 DOC en 11 IGT, waaronder Ciró DOC, Terre di Cosenza DOC en Calabria IGT.