Molise
Welkom in Molise, een verborgen juweeltje van Italië! Ontdek een authentieke regio, rijk aan smaken en verrassingen. Laat je betoveren door pittoreske landschappen en genereuze gastronomie. Bereid je voor op een onvergetelijke reis door een land vol charme en authenticiteit. Proost!
-
Biferno Rosso Riserva 2018 - Italiaanse rode wijn (Molise)
9,90 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
De Molise: het kleine broertje van Abruzzo...
Kleine en vrijwel onbekende regio, maar zeer interessant. Net als veel andere Italiaanse gebieden heeft het een belangrijk historisch erfgoed. De landschappen zijn prachtig en herbergen een buitengewone fauna. Als u deel uitmaakt van degenen die dit deel van Italië niet kennen, blijf dan bij ons: Italvin laat u zijn verleden, heden en specialiteiten ontdekken, evenals de wijnen van Molise.
Molise en zijn bijzonderheden
Molise is een landelijke regio van 4438 km² met als hoofdstad Campobasso. Gelegen in het zuiden van Italië, zijn 315.000 inwoners zijn verdeeld over 2 provincies: Campobasso en Isernia. Het is een natuurlijke schatkamer die veel wilde soorten herbergt in verschillende natuurreservaten: bruine beren, wolven, vossen, herten, enzovoort leven hier rustig samen. Omringd door de Apennijnen, heuvels en de Adriatische Zee, heeft Molise twee verschillende klimaattypes: mediterraan in de vlakte en aan de kust, en continentaal in de bergen.
Vroeger was het verbonden met Abruzzo en bewoond door de Grieken en Romeinen, die het "Samnium" noemden. Na de Lombardische invasie in de 6e eeuw kwam het in handen van de Normandiërs in de 11e eeuw en werd het zijn naam gegeven door de zoon van een Normandische heer (Rodulfus di Molisio). Molise werd vervolgens in 1860 bij het Koninkrijk Italië gevoegd en vormde toen één enkele regio met Abruzzo, waarmee het in 1963 definitief werd gescheiden.
Molise's gastronomie
De keuken is natuurlijk erg vergelijkbaar met de Abruzzese keuken. Maar enkele lokale specialiteiten onderscheiden zich en zijn het proeven waard, zoals Cicatelli en Laganelle (typische pasta uit de regio), Pecorino di Capracotta (gevlochten kaas), Olio Santo (pittige olijfolie) en caragnole (honingbeignets). Molisanen verwerken ook veel wijn in hun culinaire bereidingen.
Molise is een relatief onbekend wijngebied en de wijnen zijn daardoor niet erg bekend en vooral bestemd voor de lokale markt. Maar sommige wijnen zijn interessant en genieten toch van 8 benamingen: 5 DOC en 3 IGT. De regio kreeg haar eerste twee benamingen in 1983 en nog twee in 1998 en 2011. Er zijn meer rosé- en rode wijnen dan witte, en de gebruikte druiven zijn allemaal inheems: Malvasia Bianca, Falanghina, Sangiovese, Aglianico, Montepulciano en Tintilia. De wijn die we u aanbieden bestaat uit 80% Montepulciano en 20% Aglianico: Biferno Rosso Riserva DOC.