Bolgheri

Toscane, een regio in het centrum van Italië, barst van de culturele schatten en wijngaarden. Maar wat minder bekend is, is dat het verdeeld is in verschillende gebieden, en elk heeft zijn eigen kenmerken, druivensoorten en gastronomie. Ontdek de specialiteiten, de grote wijnen en de keuken van Bolgheri.

De Bolgheri-regio

Bolgheri is een klein dorp met ongeveer 160 inwoners, gelegen ten zuiden van Pisa en ten noorden van Livorno. Maar het is ook de naam van een van de belangrijkste wijngaarden in Italië: 1200 hectare groot. Hoewel de regio Toscane zijn eigen typische gerechten heeft, heeft het bolgherische gebied zijn eigen gastronomie. De keuken van Bolgheri is namelijk heerlijk: je kunt bijvoorbeeld genieten van zeevruchten in Cacciucco (stoofpot) of Frati (suikerbeignets).

Maar de echte lokale specialiteit is de wijn van Bolgheri! De wijngaarden dateren uit de oudheid, maar het was de familie Incisa della Rochetta die in 1944 wijnstokken van Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon uit Frankrijk terugbracht, met als doel vernieuwing te brengen in de lokale druivenrassen. In 1968 creëerden ze het eerste jaartal van de beroemde Sassicaia, een krachtige wijn met houtachtige tonen. De wijngaarden zijn geconcentreerd in het binnenland van de regio, in de gemeente Castagneto Carducci. Ze profiteren van een meer continentaal klimaat dan aan de kust, en de bodem is zanderig-leemachtig, wat meer kalk- en vulkanisch wordt op de heuvels.

De wijnen van Bolgheri

De kelders en wijngaarden van Bolgheri zijn te ontdekken via de wijnroute, waarbij het landgoed Antinori het meest bekend is, dat overigens eigenaar is van Tenuta San Guido, opgericht door de Incisa della Rochetta. Het wijngebied heeft sinds 1994 de Bolgheri DOC-appellatie en produceert al sinds de jaren '70 Super Toscans. Er zijn veel druivenrassen, waaronder de "koning" Sassicaia. De rode en rosé druivenrassen zijn Cabernet Sauvignon en Franc, Merlot, Syrah, Malvasia Nera, Nebbiolo, Petit Verdot en Sangiovese. De witte druiven zijn Vermentino, Sauvignon Blanc, Viognier en Trebbiano.

Er zijn ook veel belangrijke Bolgheri DOC-cruwijnen: Sorraia Rosso Bolgheri, Bolgheri Sassicaia (waarvan de rijping in de kelder minimaal 36 maanden moet zijn), Vermentino Bolgheri, en Sorraia Vermentino Bolgheri.

Bolgheri

Een unieke ervaring

We doen er alles aan om u een veilige en persoonlijke navigatie te bieden. Hiervoor gebruiken wij cookies om u aanbiedingen te doen die zijn afgestemd op uw interessegebieden, om anoniem statistische gegevens te verzamelen en om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Google kan uw persoonlijke gegevens en cookies gebruiken om haar advertenties te personaliseren.

Het product is succesvol aan uw winkelwagen toegevoegd

Subtotaal van uw winkelwagen (1 item) :
Mijn winkelwagen Doorgaan met winkelen