Rode wijnen
Een droge, houtachtige, volle, zachte, tanninerijke of fruitige rode wijn... om cadeau te geven, meteen te consumeren of te laten rijpen in de kelder... Er is volop keuze hier en in onze wijnwinkel!
-
Nivura 2023 - Italiaanse rode wijn (Calabrië)
10,19 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Pizza's
- Pasta
- Barbecue
-
Azzurra 2021 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
14,97 €Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Pasta
- Varkensvlees
-
Jonico Nero d’Avola - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
8,99 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Pizza's
- Pasta
-
-
Apricaia 2019 - rode wijn (Toscane)
135,91 €Prijzen
- James Suckling - 94 points
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
- Wit vlees
-
Perpiero 2019 - rode wijn (Toscane)
80,32 €Prijzen
- James Suckling - 93 points
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Pasta
- Vleeswaren
-
Signum Aetnae Riserva 2015 - Italiaanse rode wijn (Sicilië)
153,57 €Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Eend
- Lamsvlees
-
Occhetti 2021 - Vin rouge italien (Piémont)
19,21 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
- Lamsvlees
-
Syrah 2022 - Italiaanse rode wijn (Lazio)
13,58 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Wild
- Pasta
- Vleeswaren
-
Roma DOC Rosso 2022 - Italiaanse rode wijn (Lazio)
13,58 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Pasta
- Varkensvlees
-
Fatos Aglianico del Vulture 2021 - Italiaanse rode wijn (Basilicata)
10,51 €Prijzen
- Concours Mondial Bruxelles - International Competition
- Decanter 2023 - Bronze
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
- Pasta
- Lamsvlees
-
-
Carato Venusio Aglianico del Vulture Superiore 2017 - Italiaanse rode wijn (Basilicata)
29,98 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
- Eend
-
Don Bosco Montepulciano d'Abruzzo riserva 2018 - vin rouge italien (Abruzzes)
19,19 €Prijzen
- Gambero Rosso - Due bicchieri
- James Suckling - 93 points
- Luca Maroni - 93 points
Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Wild
- Pasta
-
Aglianico 2021 - Italiaanse rode wijn (Campania)
11,64 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
- Pasta
- Vleeswaren
-
Chianti Classico Riserva BIO 2019 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
28,70 €Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Vleeswaren
-
Montecucco Rosso 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
13,59 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
-
Montecucco Sangiovese Riserva - Italiaanse rode wijn (Toscane)
19,63 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
-
Insieme 2019 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
24,18 €Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Wit vlees
- Vleeswaren
- Kalfsvlees
-
-
Locone BIO 2021 - Italiaanse rode wijn (Puglia)
23,99 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Pasta
- Risotto's
- Lamsvlees
-
Montesenano BIO 2022 - Italiaanse rode wijn (Lazio)
11,98 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wit vlees
- Vleeswaren
-
Bramasole 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
42,50 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
- Vleeswaren
-
Sorraia Superiore Bolgheri 2019 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
40,83 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
-
Per Lui Primitivo 2019 - Italiaanse rode wijn (Apulië)
29,98 €Prijzen
- Luca Maroni - 93 points
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
- Pasta
-
Liberta Nizza 2019 - Italiaanse rode wijn (Piëmont)
34,70 €Prijzen
- Gambero Rosso - Due bicchieri
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
- Wit vlees
-
Achelo 2022 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
16,99 €Prijzen
- James Suckling - 91 points
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Pasta
- Lamsvlees
- Vleeswaren
-
Extraordinary 2022 - vin rouge italien
22,68 €Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Pasta
- Risotto's
- Vleeswaren
De rode wijn: tussen spiritualiteit en populariteit!
Bekend en geconsumeerd sinds mensenheugenis, heeft rode wijn afwisselend gediend als "medicijn", religieus symbool en onmisbaar element in de wereld van wijn. Vandaag de dag is rode wijn vooral een drank met vele sensorische facetten, geproduceerd over de hele wereld. Maar waar komt het vandaan? Hoe heeft Italiaanse rode wijn de overgang gemaakt van bijna onbestaande naar 's werelds grootste productie? Italvin nodigt u uit om de oorsprong van deze meest iconische wijn te ontdekken.
Geschiedenis van rode wijn
Tegenwoordig wordt rode wijn geproduceerd op alle vijf de continenten. Dit is echter niet altijd het geval geweest. Rode wijn is al eeuwenlang zeer gewaardeerd en wordt mogelijk zelfs al sinds de prehistorie geconsumeerd, volgens sommige archeologen. Het werd aanvankelijk geproduceerd in Egypte, ongeveer 3000 jaar geleden. De Egyptenaren waardeerden wijn in het algemeen, maar dronken voornamelijk rode wijn (die destijds nog niet helemaal rood was). Hun productiemethoden vertoonden veel gelijkenissen met de huidige methoden, hoewel ze destijds nog geen kennis hadden van wijnbouw. De Grieken beschouwden rode wijn als een waardevolle drank en het was destijds alleen toegankelijk voor een kleine elite, voornamelijk de rijken. Vanaf de veertiende eeuw begon rode wijn zich te ontwikkelen en werd het gecommercialiseerd in Europa. Vervolgens domineerde het eeuwenlang de tafels, met uitzondering van Italië...
Rode wijn in Italië
Hoewel de Grieken (die hun wijnstokken naar Italië brachten) fervente liefhebbers waren van rode wijnen, waren het alleen de Etrusken die ze produceerden, omdat rode wijn destijds een zeldzame drank was. Zo zeldzaam zelfs dat de Romeinen er aanvankelijk geen aandacht aan besteedden bij de aanvang van hun wijnproductie. Dit kwam mede doordat de antieke rode wijn vrij ruw was en niet lang bewaard kon worden. Het werd voornamelijk gebruikt voor medicinale doeleinden. Pas na de val van het Romeinse Rijk en de opkomst van het christendom werd rode wijn in Italië populair: het "bloed van Christus" won aan populariteit en werd zelfs dagelijks gedronken. Vanaf de Middeleeuwen is de kwaliteit van rode wijn in Italië voortdurend verbeterd en is het land nu 's werelds grootste producent.
Italië is altijd trouw gebleven aan tradities: hoewel de productiemethoden uiteraard zijn gemoderniseerd, zijn sommige technieken eeuwenoud. Generatie na generatie hebben Italiaanse wijnmakers dezelfde handelingen verricht om hun rode wijnen te produceren: het plukken en persen van zwarte druiven, de maceratie van de most met de schillen, het gebruik van natuurlijke gisten voor de alcoholische fermentatie en het rijpingsproces. Twee belangrijke veranderingen hebben de wereld van de wijnbereiding, zowel in Italië als daarbuiten, revolutionair veranderd: in 1857 ontdekte Louis Pasteur de alcoholische fermentatie en in 1946 onthulde Emile Peynaud de malolactische fermentatie.
Sindsdien verrukken druivensoorten zoals de Sangiovese (de belangrijkste druivensoort van Italië), de Montepulciano uit Abruzzo en de Nero d'Avola uit Sicilië de smaakpapillen van liefhebbers van Italiaanse rode wijnen!