Italiaanse biologische wijn wordt steeds populairder onder consumenten. Maar wist je dat er ook natuurlijke, biodynamische en zelfs veganistische Italiaanse wijnen bestaan? De verschillen tussen deze aanduidingen worden uitgelegd door Italvin, een specialist in de verkoop van biologische en veganistische Italiaanse wijnen in België.
Wat zijn de criteria voor een Italiaanse biologische wijn?
Een wijn biologisch is, zoals de naam al aangeeft, afkomstig van biologische wijnbouw. Om dit label te verkrijgen, moeten producenten voldoen aan specifieke richtlijnen, zoals:
- Het niet gebruiken van pesticiden of herbiciden om het ecosysteem en dus de planten- en diersoorten te beschermen;
- De voorkeur geven aan het gebruik van natuurlijke en organische meststoffen en het gebruik van groenbemesters om bodemerosie tegen te gaan;
- Het gebruik van biologische ingrediënten tijdens de wijnproductie.
Hoewel het sulfietgehalte in een Italiaanse biologische wijn lager is, bevat het nog steeds een kleine hoeveelheid sulfiet. Sulfieten worden namelijk van nature geproduceerd tijdens de wijnbereiding.
Wijnboeren die het biolabel willen verkrijgen, hebben recht op een conversieperiode van drie jaar voordat ze de certificering kunnen behalen. Vanaf het tweede jaar kunnen ze de vermelding "in conversie naar biologische landbouw" op hun flessen vermelden.
Wat zijn de verschillen tussen biologische, biodynamische en natuurlijke wijn?
Biodynamie is een benadering die een stap verder gaat dan biologische wijnen. Het is daarom noodzakelijk om biologisch gecertificeerd te zijn om over te schakelen op biodynamische landbouw. Het principe is gebaseerd op het bereiken van een balans tussen de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur (in dit geval de zon). Dit houdt rekening met de maankalender en seizoens- en kosmische ritmes.
Voor de behandeling van de wijngaarden worden preparaten op basis van planten gebruikt. Hierdoor hebben Italiaanse wijnen die biodynamisch worden geproduceerd een lager sulfietgehalte dan biologische wijnen.
Natuurlijke wijnen gaan nog verder, wat betekent:
- Een minimum aan sulfieten, of zelfs helemaal geen;
- Geen gebruik van toevoegingen, dus geen toegevoegde suikers, geen gisten en geen zuuraanpassingen;
- Handmatige oogst;
- En over het algemeen, wijnen die niet geklaard of gefilterd zijn.
Desondanks wordt de term "natuurlijke wijn" nog niet officieel erkend. Er zijn dus geen richtlijnen of certificeringen.
Wat is veganistische wijn?
In eerste instantie denken mensen misschien dat wijn per definitie veganistisch is omdat het van druiven wordt gemaakt. Dit is echter niet helemaal waar. Producenten gebruiken namelijk een "heldermiddel" om de deeltjes en gistresten in de wijn tijdens het klarenproces te verwijderen. Verschillende producten kunnen hiervoor worden gebruikt, zoals eiwit, dierlijke eiwitten zoals gelatine of vislijm. Dit is natuurlijk niet toegestaan in een Italiaanse veganistische wijn omdat dierlijke stoffen noodzakelijkerwijs verboden zijn.
Deze "dierlijke" klaring wordt daarom vervangen door een plantaardige versie op basis van erwten, tarwe of aardappel. Of de andere optie is om helemaal geen klaring te gebruiken.
Voor meer informatie over uw biologische en/of veganistische Italiaanse wijnen kunt u terecht bij Italvin. Ze informeren u graag over de verschillen tussen biologische, natuurlijke of veganistische wijn en bieden een ruime selectie Italiaanse wijnen aan. Als u advies of informatie wilt, kunt u contact met hen opnemen via telefoon of het online formulier. U kunt hen ook bezoeken in hun wijnwinkel in Mons.