Het drankje dat meer dan 500 jaar geleden tot leven kwam, gin, blijft vandaag de dag nog steeds veel consumenten aanspreken, evenals ambachtslieden die wedijveren om unieke en kwalitatieve recepten te creëren. Met haar expertise in likeuren en sterke dranken uit Italië die in België worden aangeboden, bespreekt Italvin de oorsprong van gin en de kenmerken van het Italiaanse vakmanschap om deze drank te produceren.
Wat zijn de oorsprongen van gin?
De oorsprong van gin gaat terug tot de 15e eeuw in Nederland, toen een expert in jeneverbrandewijn een recept ontdekte in een oud manuscript. Jeneverbes begon toen gebruikt te worden als medicinale plant, in de vorm van een alcoholische drank met deugden om problemen met de spijsvertering, jicht en galstenen te behandelen.
Enkele eeuwen later bracht oorlog dit drankje naar Engelse soldaten, en bracht het dus deze remedie naar Engeland waar ambachtslieden hun eigen gin begonnen te produceren. Echter, volgde er een donkere periode voor gin, waarin het werd beschouwd als de oorzaak van problemen met alcoholisme. Toch keerde het terug naar de voorgrond in de 19e eeuw, toen Britse zeelui de "Gin Tonic" creëerden en Europese mixologists gin begonnen te gebruiken in verschillende cocktailrecepten.
Tot op de dag van vandaag zijn er talloze ginproducenten over de hele wereld, waaronder in Italië, die zowel kwalitatieve als originele recepten ontwikkelen om liefhebbers te bekoren.
De geheimen van het maken van gin
Om gin te verkrijgen, moeten verschillende granen worden gefermenteerd, waaronder tarwe, maïs, gerst of rogge. Deze bereiding moet vervolgens gedistilleerd worden voordat het wordt gemengd met jeneverbessen en aromatische planten. Vervolgens begint een nieuw distillatieproces om de uiteindelijke drank te produceren: gin.
In de samenstelling van gin is het verplicht om jeneverbes, koriander en engelwortel op te nemen. Naast deze drie kruiden kunnen eventueel andere ingrediënten worden toegevoegd om een uniek recept te vormen.
Italiaanse gins: ambachtslieden die originele recepten creëren
Hoewel gin sterk ontwikkeld is in Nederland en Engeland, wekken gin, distillatie en botanie ook de interesse van Italiaanse ambachtslieden. Zij hebben bovendien een lange ervaring in het maken van brandewijnen en likeuren die het land al eeuwenlang trots maken.
Door optimaal te profiteren van de diversiteit van de Italiaanse botanie, de vaardigheid in het maken van sterke drank en de kennis die destijds door de Nederlanders werd ingezet, streven Italiaanse ginproducenten ernaar om originele recepten te maken. Dit alles met als enig doel om consumenten een voortreffelijke ervaring te bieden door een explosie van smaken bij het proeven.
Ontdek onze Gin Rivo, rechtstreeks uit het Comomeer. Gegarandeerde emoties!
Klik op de fles om de fiche te ontdekken!
Zin om Italiaanse gin te kopen in België?
Sinds 1978 zet Italvin zijn passie en expertise in Italiaanse wijnen en sterke dranken in voor klanten die Italiaanse gin of andere alcoholische dranken willen kopen. Ons team staat klaar om u te informeren over onze producten en u advies te geven dat perfect aansluit bij uw behoeften en wensen. Neem contact met ons op via telefoon of het online formulier voor alle verzoeken. Onze wijnkelder in Mons opent ook zijn deuren voor u om onze diverse flessen te ontdekken.