Het universum van wijnen die op biologische wijze zijn geproduceerd, blijft groeien, tot groot genoegen van consumenten die op zoek zijn naar milieuvriendelijke dranken. Als winkel met een uitgebreid assortiment aan biologische en veganistische Italiaanse wijnen in België, belicht Italvin de verschillen tussen conventionele en biologische wijnbouw, en de voordelen van de laatste.
Het succes van Italiaanse biologische wijnen
Opteren voor een biologische wijn in plaats van een conventionele wijn betekent vooral kiezen voor een drank die wordt geproduceerd met methoden die respectvoller zijn voor de planeet, zowel op het gebied van landbouw als vinificatie. Het effect op de kwaliteit is hier niet relevant, aangezien er uitstekende wijnen zijn in elke categorie van wijnproductie.
De groeiende milieubewustwording zorgt ervoor dat consumenten hun gewoonten willen veranderen. Ze hebben de neiging om bewust producten te selecteren waarvan de impact op het milieu tijdens de productie minder is, en wijn is geen uitzondering.
Met een oenologisch erfgoed dat teruggaat tot duizenden jaren, heeft Italië talloze wijnmakers die hun wijnbouw- en wijnbereidingsmethoden aanpassen om biologische wijnen te produceren volgens de normen.
Wat is het verschil tussen biologische wijn en normale wijn?
Een wijn die conventioneel is geproduceerd, staat het gebruik toe van synthetische chemicaliën voor de teelt van druiven. Wijnboeren kunnen dus insecticiden, herbiciden en groeiregulatoren van de wijnstokken gebruiken. Bovendien is het toevoegen van oenologische additieven tijdens de vinificatieperiode mogelijk.
Een biologisch geproduceerde wijn daarentegen moet voldoen aan een reeks principes met betrekking tot landbouw en vinificatie om dit label te mogen voeren:
Biologische landbouw: De wijngaarden moeten worden geteeld zonder het gebruik van pesticiden en giftige stoffen. Het gebruik van natuurlijke chemische producten is echter toegestaan. Biologische vinificatie: Het proces om druiven om te zetten in wijn omvat het verminderen van het gebruik van additieven tijdens de vinificatie.
Merk op dat biodynamische Italiaanse wijnen nog een stap verder gaan door naast de dimensies van landbouw en wijnbouw ook rekening te houden met het evenwicht en de dynamiek van de bodem met uitsluitend natuurlijke producten.
Het herkennen van labels die biologische wijnbereiding in Italië certificeren
In Italië moeten biologische wijnen voldoen aan de voorschriften die zijn opgelegd door de Europese AB- en Bio Europe-labels om de certificering te verkrijgen die op het etiket van de flessen moet worden vermeld.
Tot 2012 werd alleen de wijnbouwmethode in aanmerking genomen voor de labeling. Sindsdien wordt ook het vinificatieproces geanalyseerd en is het cruciaal om een certificering te verkrijgen.
Zin om biologische en natuurlijke wijnen uit Italië in België te kopen?
Het team van Italvin staat volledig tot uw beschikking om u de meest geschikte biologische wijnflessen uit alle regio's van Italië aan te bevelen. Neem contact met ons op via telefoon of via ons online formulier voor al uw vragen. Onze wijnwinkel in Mons staat ook voor u open om onze selectie met eigen ogen te ontdekken en ons deskundige team te ontmoeten.