Om te begrijpen wat een wijn betekent die wordt aangeduid als tannine, evenwichtig, zuur, droog of fruitig, is het belangrijk om vertrouwd te zijn met het lexicon van de oenologie. Als specialist in de verkoop van Italiaanse wijn in België geeft Italvin uitleg over de termen die worden gebruikt om wijn te beschrijven.
Het begrijpen van het oenologische vocabulaire van wijn.
Sommige termen worden vaak gebruikt door wijnliefhebbers tijdens het proeven, maar worden niet altijd op de juiste manier begrepen. Consumenten denken vaak dat een droge wijn niet veel fruit bevat, of dat een fruitige wijn te zoet is. Dit is echter een verkeerde perceptie door simpelweg onbekendheid met de oenologische woordenschat.
Om ten volle van een wijn te kunnen genieten en je gevoelens correct uit te drukken, is het belangrijk om enkele belangrijke begrippen uit het proefwoordenboek van wijn te kennen. Dit helpt niet alleen bij het kiezen van een wijn naar smaak, maar ook bij het selecteren van een fles die goed past bij gerechten.
Enkele termen uit het oenologisch woordenboek om te kennen:
-
Zure wijn: Een zeer belangrijk begrip in de oenologie. Zuurheid betekent dat een wijn een speekselopwekkende reactie veroorzaakt aan de zijkanten van de tong. Een uitgesproken zuurheid gaat vaak samen met een levendige wijn, ook wel "puntig" genoemd, terwijl een wijn met weinig zuur als "zacht" wordt beschouwd. Een wijn met een gebalanceerde zuurgraad kan langer worden bewaard.
-
Astringente wijn: Astringentie is het droge mondgevoel dat optreedt na het proeven van een wijn en heeft voornamelijk betrekking op vrij jonge en te tanninerijke rode wijnen.
-
Krachtige wijn: Dit is een wijn met een hoog alcoholgehalte en een geconcentreerde smaak.
-
Gebalanceerde wijn: Een wijn met een mooie harmonie van smaken wordt als "gebalanceerd" beschouwd. Dit type wijn kenmerkt zich door een evenwicht tussen alcohol en zuurgraad.
-
Fruitige wijn: Een wijn is fruitig als sterke fruitaroma's waarneembaar zijn, variërend van rood fruit tot citrusvruchten en gedroogd fruit.
-
Lange wijn: De lengte van een wijn verwijst naar het aanhoudende aroma en de smaak in de mond tijdens en na het proeven, wat een aangename sensatie biedt.
-
Droge wijn: In de oenologie verwijst het adjectief "droog" naar het natuurlijke suikergehalte van de wijn. Een droge wijn is over het algemeen niet of zeer licht gezoet.
-
Tanninerijke wijn: Een rode wijn met veel tannines, een stof afkomstig van druivenpitten, kan op verschillende manieren worden gekwalificeerd. Als het aangenaam is met weinig astringentie en bitterheid, dan is het een wijn met fijne tannines. Als de astringentie en bitterheid echter opvallend zijn, dan wordt het een wijn met ruwe of harde tannines genoemd.
Als je meer wilt weten over de woordenschat van het proeven van Italiaanse wijnen in België, staat het team van Italvin tot je beschikking. Neem contact met ons op via telefoon of ons online formulier voor alle vragen. Je bent ook van harte welkom in onze wijnwinkel in Mons.