Sicilië is een van de belangrijkste wijnregio's van Italië. De wijnen zijn gevarieerd en talrijk en kenmerken zich door de vulkanische aard van de bodems waarop de verschillende druivenrassen groeien. Italvin, expert in Italiaanse wijnen in België, vertelt u meer over de verschillende Siciliaanse appellaties.
Wat zijn de Siciliaanse wijnen?
Het Italiaanse eiland telt in totaal 34 appellaties. Onder de beste en meest gerenommeerde Siciliaanse wijnen bevindt zich de Etna DOC, samengesteld uit minimaal 80% van de druivensoort Nerello Mascalese en mogelijk gecombineerd met Nerello Cappuccio, die zachter en lichter is. Deze combinatie levert een scala aan Siciliaanse rode wijnen op met een bloemig karakter en tonen van rood fruit. De witte wijnen van deze appellatie worden voornamelijk gemaakt van de druivensoort Carricante.
De DOC Sicilia is op zich een vrij unieke appellatie van Sicilië, die de gehele wijnregio van het eiland omvat. 26 verschillende druivensoorten kunnen worden gebruikt om de wijnen van deze appellatie te produceren, wat resulteert in een grote diversiteit aan stijlen.
Wat zijn de verschillende druivensoorten van Sicilië?
Sicilië heeft ongeveer twintig inheemse druivensoorten, evenals enkele buitenlandse druivensoorten.
Nero d'Avola, de meest populaire druivensoort
De Siciliaanse wijn Nero d'Avola is de meest wijdverspreide en populaire rode druivensoort. Sommige producenten geven de voorkeur aan mono-druivensoort producties, wat resulteert in een gearomatiseerde en fruitige wijn. Anderen combineren het met Frappato om bloemige, zoete en fruitige noten toe te voegen. Enkelen mengen Nero d'Avola ook met buitenlandse druivensoorten zoals Cabernet Sauvignon.
Catarratto, de basis van DOC Sicilia
Catarratto is de op één na belangrijkste Siciliaanse druivensoort op het eiland. Het wordt gebruikt als basis voor de productie van vele witte wijnen van de Sicilia DOC-appellatie. Deze onderscheiden zich door een fruitig karakter met aroma's van witte perzik, citroen en nectarine, een gebalanceerde zuurgraad op de achtergrond en een licht kruidige toets.
Grillo, fruitig en bloemig
De witte druivensoort Grillo werd lange tijd gebruikt voor de productie van Marsala voordat het werd ingehaald door productievere druivensoorten zoals Catarratto en Inzolia. De Siciliaanse wijn Grillo onderscheidt zich door zijn fruitige smaak van perzik, peer en ananas, evenals door bloemige noten.
Nerello Cappuccio en Nerello Mascalese, gearomatiseerde rode druivensoorten
Nerello Cappuccio en Nerello Mascalese zijn gearomatiseerde rode druivensoorten die groeien op de flanken van de Etna. Ze produceren wijnen met een verfrissende zuurgraad en een bloemig karakter met tonen van aardbeien.
Na enkele jaren van veroudering transformeren de wijnen van deze druivensoorten in dranken vol complexiteit en aroma's.
Meer informatie over de beste Siciliaanse wijnen aangeboden in België?
Italvin biedt u een breed scala aan Siciliaanse appellaties die optimaal gebruik maken van de druivensoorten die op het eiland aanwezig zijn. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact met ons opnemen of via ons online formulier. U kunt ook een bezoek brengen aan onze wijnwinkel in Mons.