Aan het einde van de maaltijd biedt het dessert de perfecte gelegenheid om uw menu op een mooie manier af te sluiten. En daarvoor is er niets beter dan een perfecte combinatie van wijn en dessert. Als specialist in Italiaanse dessertwijnen die in België worden verkocht, helpt de winkel Italvin u bij het kiezen van de juiste fles.
Een geslaagde combinatie van gerecht en wijn voor een dessert
Het succesvol maken van uw combinaties van gerechten en wijnen is een ware kunst die enige kennis van oenologie vereist, of gewoon goede adviezen van een expert ter zake.
Inderdaad, door de juiste fles te kiezen op basis van de geserveerde gerechten, kunt u aanzienlijk bijdragen aan de smaakervaring van uw gasten, aangezien wijn de mogelijkheid biedt om de smaak te versterken en de smaken in de mond te vermenigvuldigen.
Welke wijn te serveren bij het dessert?
Om uw combinatie van wijn en dessert te perfectioneren, volgen hier enkele aanwijzingen over betrouwbare keuzes en hun specificiteiten.
-
Frisse en lichte mousserende wijnen
Onder de Italiaanse mousserende wijnen zijn er een aantal perfecte bubbels om een dessert te begeleiden, waaronder:
- Malvasia Spumante Dolce: Gekenmerkt door zijn fijne en zeer frisse bubbels, is deze Italiaanse mousserende wijn ideaal voor een dessert zoals een fruitcake of een bereiding met chocolade.
- Moscato d'Asti DOCG: Licht zoet en sprankelend, deze zoete muskaatwijn brengt frisheid in uw proeverij van een dessert met fruit of een gekruid gerecht bijvoorbeeld.
-
Zoete en liquoreuze witte wijnen
Een bekende combinatie van wijn en dessert is die met een zoeter en liquoreuzer drankje. Hoewel er veel op de markt zijn, is het de moeite waard om te stoppen bij een wijn die eruit springt: de Vin Santo del Chianti DOC. Gemaakt van druiven uit de Chianti, heeft deze amberkleurige witte wijn een hoog suikergehalte, met ronde en fluweelzachte smaken. Vaak geserveerd met Italiaanse amandelkoekjes "cantucci", gaat hij ook heel goed samen met fruitdesserts en gebak.
-
Rode wijnen
Hoewel de voorkeur vaak uitgaat naar Italiaanse zoete witte of mousserende dessertwijnen, kan rood ook mooie smaakverrassingen bieden. Denk bijvoorbeeld aan:
- Recioto della Valpolicella DOCG: De wijnen uit deze benaming worden gekenmerkt door hun "appassimento" vinificatiemethode, die het restsuikergehalte verhoogt. Recioto della Valpolicella DOCG is dus een zoete en zachte rode wijn die heel goed samengaat met desserts van chocolade of koekjes.
- Vino di Visciole: Afkomstig uit de regio Marche, is Vino di Visciole een zoete rode likeurwijn gemaakt van druiven en kersen die past bij droge gebakjes en bittere cacao. Het wordt soms zelfs geserveerd in kleine chocoladecoupes.
Als u Italiaanse wijnen voor uw desserts in België wilt kopen, dan is Italvin de ideale partner. Ontdek een prachtige selectie rode, rosé, witte en mousserende wijnen op ons e-commerceplatform of in onze wijnwinkel in Mons. Voor advies staat ons team tot uw beschikking. Neem contact met ons op via telefoon of ons online formulier.