Barolo 2016 - Italiaanse rode wijn (Piemonte) 75cl
-
Jaar van productie
- 2016
-
Alcoholpercentage
- 14%
-
Bewaarpotentieel
- 20 jaar en ouder
-
Inhoud
- 75cl
28,98 € incl. btw
- Sinds1978Professioneel in Italiaanse wijnen
- Deskundig advies
- Betaling 100% veilige
- Wijnkelder in Mons
Het is veel meer dan alleen maar een wijn... Het is DE Italiaanse wijn bij uitstek, het vlaggenschip van de Italiaanse wijnbouw al eeuwenlang. Barolo is majestueus en wordt al eeuwenlang vereerd, en het drukt perfect de toonaangevende druivensoort van Piemonte uit. Het is een complexe en robuuste droge rode wijn die de smaakpapillen van zijn liefhebbers blijft verrukken.
-
Soort
- Stille wijn
-
Kleur
- Rood
-
Regio
- Piemonte
-
Druivensoort
- Nebbiolo
-
Appellatie
- Barolo DOCG
-
Rijping op vat
- 2 jaar
-
Serveertemperatuur
- 16°- 20°
-
Prijzen
- Decanter 2023 - Bronze
Meer informatie
Geschiedenis en wijnbereiding van de Casetta Barolo DOCG
Dit is een oude rode wijn die sinds de 16e eeuw wordt geproduceerd en bekend staat als "de koning der wijnen en de wijn der koningen". De koninklijke familie van het Huis van Savoye zweerde bij dit elixer van hoge kwaliteit, dat tot op de dag van vandaag perfect de belangrijkste druivensoort van Piemonte weerspiegelt waaruit het is gemaakt: Nebbiolo. Bij de oprichting van de DOCG-classificatie in 1980 was het een van de eerste wijnen uit de Barolo-regio die deze kreeg... Alsof de classificatie op de wijn wachtte! Onder andere vereisten voor deze classificatie is een rijping van 24 maanden, waarvan minimaal 18 maanden in eikenhouten vaten.
De wijngaarden van Casetta bevinden zich in de provincie Cuneo, op heuvels van 300 tot 400 meter hoogte. De wijngaarden groeien onder een continentaal klimaat, in een bodem van Mioceen-Helvetische oorsprong, bestaande uit klei-kalksteen.
Net als de teeltmethoden worden de druiven met de hand geoogst. De druiven worden geplukt tussen 10 en 20 oktober en worden vervolgens snel naar de wijnmakerij gebracht om te worden ontsteeld en geperst. De traditionele rode fermentatie vindt plaats gedurende 10 tot 15 dagen, in roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling. Regelmatige pigeage (onderdompeling van de schillen) wordt uitgevoerd om de extractie van polyfenolische verbindingen te optimaliseren. De Barolo wordt vervolgens overgebracht naar de kelders van de wijnmakerij voor een rijping van 2 jaar in eiken vaten uit Slavonië (een regio in Kroatië). Het voltooit zijn rijping vervolgens nog 6 maanden in de fles voordat het op de markt wordt gebracht.
Profiel van de wijn
Licht | Krachtig | |
Zoet | Zuur | |
Droog | Rijk | |
Soepel | Tanninerijk |
Proeverij
-
Visueel
De kleur is helder rood met mooie granaatreflecties.
-
Aan de neus
De geur is intens en licht gekruid, met tonen van rood fruit, verwelkte rozen, drop en ondergroei.
-
In de mond
Het is in de mond dat de wijn zijn majestueuze karakter toont: hij is perfect in balans en harmonieus, krachtig, met goed aanwezige tannines en een mooie zuurgraad. De smaak is gestructureerd, rijk en aanhoudend.
Prijzen
- Decanter 2023 - Bronze
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
Hij past uitstekend bij rijke gerechten op basis van rood vlees, wild, truffels of kastanjes, evenals gerijpte kazen.
Ideaal gerecht: Reegebraden met truffelroomsaus.
Recensies
U moet inloggen om een reactie te geven
Accessoires
-
Barbera d'Alba Suri 2016 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
15,54 €Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Eend
-
-
Mumplin Roero Arnéis 2021 - Italiaanse witte wijn (Piemonte)
14,77 €Wijn/spijs combinaties
- Pasta
- Wit vlees
- Schaal- en schelpdieren
- Vis
-
Moscato d'Asti 2023 - Italiaanse sprankelende muskaatwijn (Piemonte)
14,96 €Wijn/spijs combinaties
- Nagerechten of desserts