Gattinara 2018 - Italiaanse rode wijn (Piemonte) 75cl
-
Jaar van productie
- 2018
-
Alcoholpercentage
- 14%
-
Bewaarpotentieel
- 20 jaar
-
Inhoud
- 75cl
32,59 € incl. btw
- Sinds1978Professioneel in Italiaanse wijnen
- Deskundig advies
- Betaling 100% veilige
- Wijnkelder in Mons
Als een lofzang op zijn oude wortels is Gattinara een kwaliteitsvolle en karaktervolle Italiaanse wijn, afkomstig van de wijngaarden van Torracia del Piantavigna. Het is een droge en stille rode wijn, met een complex en fruitig aromatisch profiel.
-
Soort
- Stille wijn
-
Kleur
- Rood
-
Regio
- Piemonte
-
Druivensoort
- Spanna (nom local du Nebbiolo)
-
Appellatie
- Gattinara DOCG
-
Rijping op vat
- 3 mois
-
Serveertemperatuur
- 18°
-
Prijzen
- Gambero Rosso - Due bicchieri
Meer informatie
Geschiedenis en wijnbereiding van Gattinara
Hoewel de wijnbouw in de Upper Piedmont zijn wortels vindt in de vroegste Keltische aanplantingen in de 5e eeuw voor Christus, gaat de geschiedenis van de cantina Torracia del Piantavigna terug tot de jaren 1950. Grotendeels in handen van de Francoli-groep, dankt het zijn naam aan een heuvel genaamd "Torracia" die een uitzonderlijke blootstelling heeft die de wijnbouw bevordert. Gattinara, waarvan de eerste jaargang uit 2003 dateert, wordt geproduceerd in de steile, historische en DOCG-geclassificeerde wijngaarden van de Gerbidoni- en Lurghe-domeinen. De wijnen van deze benaming, opgericht in 1990, moeten minstens 90% Spanna (de lokale naam voor Nebbiolo) bevatten. Gattinara is uitsluitend samengesteld uit deze inheemse druivensoort uit Piëmont, die gedijt in een vulkanische en zure bodem, en profiteert van een ideaal continentaal klimaat.
De beste druiven worden met de hand geselecteerd en geoogst gedurende de eerste vijftien dagen van oktober. De druiven worden in geventileerde kisten naar de wijnmakerij gebracht, waar ze voorzichtig worden ontsteeld en geperst. De traditionele rode vinificatie met schilcontact wordt uitgevoerd in roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling. Deze eerste fermentatie wordt gevolgd door een tweede, malolactische fermentatie. Vervolgens rijpt de Italiaanse wijn minstens 3 jaar in eikenhouten vaten uit Allier. Na botteling rijpt de wijn nog minimaal 6 maanden verder (geïnspireerd door een fles uit 1904).
Bewaarpotentieel van Gattinara
Hoewel het moeilijk is om de levensduur van zo'n wijn te schatten, kan worden gezegd dat hij het beste van zichzelf geeft na 5 of 6 jaar en soms meer dan 20 jaar kan blijven bestaan als hij goed wordt bewaard.
Profiel van de wijn
Licht | Krachtig | |
Zoet | Zuur | |
Droog | Rijk | |
Soepel | Tanninerijk |
Proeverij
-
Visueel
De prachtige kleur is robijnrood met oranje reflecties.
-
Aan de neus
Het boeket is fijn en aangenaam: florale noten (violet) en fruitige tonen (rood fruit, braam, zwarte framboos) vermengen zich met subtiele kruidige aroma's van zoethout.
-
In de mond
De smaak is droog, complex en harmonieus, met rijpe, zijdeachtige tannines, aangevuld met kruidige tonen van peper en kardemom. De minerale rijkdom van de bodem komt tot uiting in een licht zure en aanhoudende afdronk.
Prijzen
- Gambero Rosso - Due bicchieri
Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Wild
- Vleeswaren
Deze karaktervolle rode wijn past perfect bij mager vlees, wild en traditionele Piëmontese gerechten.
Gerechtidee: mosterd kip.
Recensies
U moet inloggen om een reactie te geven
Accessoires
-
Barolo 2016 - Italiaanse rode wijn (Piemonte)
28,98 €Prijzen
- Decanter 2023 - Bronze
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild