Capatosta 2016 - Italiaanse rode wijn (Toscane) 75cl
-
Jaar van productie
- 2016
-
Alcoholpercentage
- 14,5%
-
Bewaarpotentieel
- 10-15ans
-
Inhoud
- 75cl
25,30 € incl. btw
- Sinds1978Professioneel in Italiaanse wijnen
- Deskundig advies
- Betaling 100% veilige
- Wijnkelder in Mons
Aangeduid als de meest representatieve van de wijnen van Poggioargentiera, is Capatosta een rustige rode wijn, waarvan het eerste jaargang uit 1998 dateert. Het is een gestructureerde en elegante Toscaanse wijn die de smaakpapillen verrukt die op zoek zijn naar zowel warmte als frisheid.
-
Soort
- Stille wijn
-
Kleur
- Rood
-
Regio
- Toscane
-
Druivensoort
- Sangiovese 95%, Alicante 5%
-
Appellatie
- Toscana IGT
-
Rijping op vat
- 13 maanden
-
Serveertemperatuur
- 18°
Meer informatie
Oorsprong en vinificatie van de Capatosta
Het huis Poggioargentiera werd opgericht in 1997, toen Gianpaolo Paglia en Justine Keeling Podere Adua kochten, dat dateert uit het begin van de 20e eeuw. Gelegen in het gebied Grosseto in Zuid-Maremma. Capatosta is geclassificeerd als Toscana Rosso IGT en bestaat uit twee inheemse druivensoorten uit Toscane: 95% Sangiovese en 5% Alicante. De wijngaarden bevinden zich nog steeds op het landgoed dat bekend staat als Podere Adua, in de regio Baccinello. De wijnstokken groeien in de vorm van een cordon-systeem, op een hoogte van 350 meter, in een klei-kalksteen bodem met veel alluviale keien. Het warme en droge klimaat wordt verzacht door de zeewind van de Middellandse Zee.
De druiventrossen worden met de hand geoogst wanneer ze volledig rijp zijn, in kratten van 20 kg. Ze worden naar de wijnmakerij gebracht, waar ze worden geselecteerd, ontsteeld en geperst. De alcoholische fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks bij gecontroleerde temperatuur, met een maceratie op de schillen van ongeveer twee weken. De malolactische fermentatie verloopt natuurlijk tijdens de rijping van 13 maanden in middelgrote eiken vaten. Aan het einde van het vinificatieproces wordt de wijn gebotteld en op de markt gebracht.
Profiel van de wijn
Licht | Krachtig | |
Zoet | Zuur | |
Droog | Rijk | |
Soepel | Tanninerijk |
Proeverij
-
Visueel
De kleur is diep robijnrood.
-
Aan de neus
Het boeket is complex: houtachtige tonen vermengen zich met aroma's van kersen en bosvruchten, gevolgd door geuren van mediterrane kruiden, tabak en milde specerijen.
-
In de mond
Bij het proeven is de aanzet warm en goed gestructureerd. De rijpe tannines zijn perfect geïntegreerd en in balans met een aanhoudende frisheid tot aan de lange en elegante afdronk.
Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Wild
- Pasta
- Varkensvlees
Deze jaargang gaat uitstekend samen met rood vlees, wild, varkensvlees, pasta met saus en gerijpte kazen.
Gerechtidee: Pappardelle met haas (een specialiteit uit Maremma).
Recensies
U moet inloggen om een reactie te geven
Accessoires
-
Maremmante 2021 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
12,04 €Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Wild
- Pasta
- Risotto's
- Vleeswaren
-
Bellamarsilia 2020 - Italiaanse rode wijn (Toscane)
14,65 €Prijzen
- Gambero Rosso - Due bicchieri
Wijn/spijs combinaties
- Wild
- Pasta
- Lamsvlees
- Varkensvlees