Piuma Ripasso Della Valpolicella Superiore - Italiaanse rode wijn (Veneto) 75cl - 2022
-
Alcoholpercentage
- 13,5%
-
Bewaarpotentieel
- 5-7ans
13,99 € incl. btw
- Sinds1978Professioneel in Italiaanse wijnen
- Deskundig advies
- Betaling 100% veilige
- Wijnkelder in Mons
-
Soort
- Stille wijn
-
Kleur
- Rood
-
Regio
- Veneto
-
Druivensoort
- Corvina Veronese 80%
- Rondinella 20%
-
Appellatie
- Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC
-
Rijping op vat
- 12 maanden
-
Serveertemperatuur
- 18°
-
Prijzen
- Luca Maroni - 94 points
- Gambero Rosso - Due bicchieri
- James Suckling - 93 points
Meer informatie
De druiven van de Piuma Ripasso Della Valpolicella Superiore
De wijngaarden liggen ideaal op een hoogte van 300 meter tussen Valgatara en Marano in het klassieke Valpolicella-gebied. Deze rode wijn, geproduceerd door het huis Giuseppe Campagnola, biedt een evenwichtige rode wijn van hoge kwaliteit. Afkomstig van een mengeling van druiven die worden geproduceerd in het noordoosten van Italië, bestaat elke fles voor 80% uit Corvina Veronese en 20% uit Rondinella.
Amarone della Vapolicella begrijpen om deze Piuma Ripasso Della Valpolicella Superiore te begrijpen
Om deze methode goed te begrijpen, moeten we eerst uitleggen wat Amarone della Valpolicella is, de beroemde wijn uit Veneto. Deze "grote broer" van Valpolicella Ripasso ondergaat een lang en rigoureus vinificatieproces.
De druiven Corvina Veronese, Corvinone Veronese en Rondinella worden gedurende ongeveer 100 dagen aan het einde van september gedroogd, met een natuurlijk gewichtsverlies van 35-40%. Er wordt veel zorg besteed aan het controleren van de integriteit van de druiven en de gezondheidstoestand van de trossen in de droogruimte. Vervolgens volgt een lange fermentatie bij gecontroleerde temperatuur en maceratie op de schillen gedurende 30 dagen, met halfdaagse remontages.
Hierna wordt 60% van de verkregen wijn gedurende 24 maanden gerijpt in eiken vaten van 20-30-50 hl uit Slavonië, terwijl de overige 40% in matig gebrande eiken vaten uit Allier wordt gerijpt gedurende 18 maanden. Tot slot wordt de wijn nog 6 maanden in de fles gerijpt.
Methodologie van Piuma Ripasso Della Valpolicella Superiore
De Piuma Ripasso Della Valpolicella Superiore heeft geprofiteerd van de oude "Ripasso" techniek, wat resulteert in een tweede gisting met de druivenpulp van Amarone. De druivenpulp, met restsuiker, veroorzaakt een tweede gisting die de wijn meer body en complexiteit geeft.
Vinificatie en rijping van Piuma
Deze Valpolicella ondergaat een fermentatie en maceratie van de verse druiven in oktober gedurende ongeveer 10 dagen. De wijn wordt vervolgens gerijpt tot januari in betonnen of stalen tanks, waarna de tweede "Ripasso" gisting begint. De verdere rijping vindt plaats in eiken vaten van Slavonië met een inhoud van 20, 30 of 50 hl gedurende 12 maanden. Vervolgens rijpt de wijn nog 4 maanden in de fles.
Profiel van de wijn
Licht | Krachtig | |
Zoet | Zuur | |
Droog | Rijk | |
Soepel | Tanninerijk |
Proeverij
-
Visueel
De Piuma herken je aan zijn intense robijnrode kleur.
-
Aan de neus
De geur is licht en subtiel en biedt aroma's van vers fruit en jam. Een zeer aangename en fruitige geur die de smaken versterkt.
-
In de mond
De wijn onderscheidt zich door zijn droge en harmonieuze smaak, met een typische bittere nasmaak. Een smaak die blijft hangen bij deze karaktervolle wijn.
Prijzen
- Gambero Rosso - Due bicchieri
- James Suckling - 93 points
- Luca Maroni - 94 points
Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Wild
- Pasta
- Vleeswaren
Recensies
U moet inloggen om een reactie te geven
Accessoires
-
Missoj Valpolicella Superiore Ripasso 2021 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
18,13 €Prijzen
- Gambero Rosso - Due bicchieri - Rouge
- James Suckling - 91 points
- Luca Maroni - 94 points
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
-
Le Bine Valpolicella Classico 2021 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
12,20 €Wijn/spijs combinaties
- Pasta
- Wit vlees
- Lamsvlees
- Varkensvlees
-
Valpolicella Classico Superiore Zardini 2021 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
17,46 €Prijzen
- Gambero Rosso - Un bicchiere
- James Suckling - 92 points
- Luca Maroni - 94 points
Wijn/spijs combinaties
- Rood vlees
- Wild
- Lamsvlees
-
Amarone della Valpolicella - Italiaanse rode wijn (Veneto)
30,72 €Prijzen
- Gambero Rosso - Due bicchieri
- James Suckling - 91 points
- Luca Maroni - 94 points
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
-
Amarone della Valpolicella riserva Caterina Zardini 2018 - Italiaanse rode wijn (Veneto)
49,17 €Prijzen
- Gambero Rosso - Due bicchieri - Rouge
- James Suckling - 94 points
- Luca Maroni - 96 points
Wijn/spijs combinaties
- Kazen
- Rood vlees
- Wild
- Barbecue